Mačak Oscar predviđa smrt

Mačak Oscar ima vidovnjačke moći jer svaki put kada se bliži smrt nekom pacijentu iz Reahabilitacionog centra za brigu o bolesnim i nemoćnim u Engleskoj, Oscar se priljubi uz umirućeg i provede s njim posljednje sate. Medicinsko osoblje tvrdi da kada Oscar dođe kod nekog pacijenta, to znači da mu je ostalo najviše 4 sata života.

Osoblje iz Rehabilitacionog centra za brigu o bolesnim i nemoćnim tvrdi da mačak Oscar može osjetiti kada se nekom od pacijenata bliži smrt. Oscar je već u 25 slučajeva predvidio smrt pacijenata, pa medicinari sada, čim Oscar legne kraj nekog pacijenta, zovu bolesnikovu porodicu jer znaju da mu je ostalo još malo vremena.

"Oscar ne griješi. Izgleda da tačno osjeti kada će neki pacijent umrijeti“, napisao je dr. David Dosa u svom članku objavljenom u engleskom magazinu Journal of Medicine, a prenosi AP.

"Većina porodica je zhavalna što imamo Oscara, jer tako mogu posljednje sate provesti sa svojim najbližima“, nastavlja Dosa koji je inače profesor na Univerzitetu Brown.

Oscar ima samo dvije godine, a osoblje Centra ga je usvojilo nakon što ga je odbacila majka. Nakon šest mjeseci uposlenici Centra su primijetili da i sam Oscar ide u svakodnevne vizite posjećujući najteže slučajeve. Tokom svoje posjete Oscar posmatra pacijente, a kada kraj jednog od njih legne i kada se priljubi uz njega, ljekari znaju da se pacijentu bliži kraj.

Još niko od stručnjaka ne može sa sigurnošću naučno objasniti Oscarovo ponašanje

No comments: